X

DVD of CD branden in Windows 10

Een DVD of CD branden of rippen in een oudere Windows versie ging niet zonder externe software. Je moest apart een brandprogramma kopen en installeren om een DVD of CD te branden of om een image bestand (van een DVD) te openen. Vanaf Windows 10 hoeft u hiervoor niet meer extra te betalen, beide functies zitten handig in de verkenner van het besturingssysteem ingebakken.

Pagina Update: 05-05-2024

DVD of CD branden in Windows 10

Stel, u wilt een paar bestanden op een dvd branden. Open dan op uw Windows 10 computer de Windows Verkenner (Win + E) en navigeer naar de gewenste mappen of bestanden. Wilt u bestanden uit verschillende mappen kopiëren, dan kunt u die gemakshalve tijdelijk in één map parkeren. Selecteer de mappen (1) en open tabblad Delen. Vervolgens klikt u op de knop Op schijf branden (2).

Tip: Stel, u brandt regelmatig bestanden op cd/dvd. Open dan het menu Delen en klik met de rechtermuisknop op Schijf branden en dan op Toevoegen aan werkbalk Snelle toegang.

DVD of CD branden in Windows 10 welke methodes

Er verschijnt een dialoogvenster waarin u om een naam van de schijf wordt gevraagd. U kunt in Windows 10 uit twee ‘brandmethodes’ kiezen. De eerste (zoals een USB flashstation) laat u in principe toe op elk moment bestanden op schijf toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen. De tweede methode (Met een CD/DVD-speler) staat dergelijke wijzigingen na het branden niet meer toe, maar is wel compatibel met zowat alle apparaten.

Branden in de Windows Media Player

Er is nog een andere mogelijkheid namelijk het branden van een CD via de Windows Media Player.

Virtueel DVD station ISO koppelen

Installatieprogramma’s zoals bijvoorbeeld ook ons Office pakket worden meestal aangeboden op het Internet als een ISO bestand. Na het downloaden kunt u het ISO bestand in Windows 10 openen als een virtueel DVD station. Dat gaat vrij eenvoudig. Selecteer het ISO bestand in de Windows Verkenner (Win + E) en open het tabblad Beheren. U ziet nu twee knoppen: Koppelen en Branden. In dit geval klikt u echter op de knop Koppelen. Uw ISO bestand wordt nu weergegeven in de Verkenner als een virtuele DVD. Om deze virtuele DVD weer te verwijderen klikt u met rechts op de DVD en kiest u voor uitwerpen. Met de optie Branden kunt u zoals de naam al aangeeft de ISO eventueel op een fysieke DVD branden.

Image bestand koppelen windows 10

Of nog makkelijker, open de verkenner, (Win + E) ga naar het ISO bestand die u wilt koppelen, klik erop met de rechtermuisknop en kies: Koppelen. Een moment later verschijnt er dan een nieuw DVD station in de rubriek: Deze computer. In dit station treft u de inhoud van het ISO of image bestand aan, als ware het een fysieke DVD. Hebt u de (virtuele) schijf niet langer nodig, klik dan met de rechtermuisknop op het DVD-station en kies Uitwerpen.

DVD branden in Windows 11

Ik heb een upgrade gedaan naar Windows 11, kan ik nu nog steeds DVD’s en CD’s maken? Ja dat kan op precies dezelfde manier zoals hierboven beschreven, er zit bijna geen verschil in. Misschien is het zelfs nog overzichtelijker.

Windows 11 DVD of CD branden

Dit omdat in Windows 11 de knop Branden (2) nu direct zichtbaar wordt boven in de werkbalk op het moment dat u het ISO bestand selecteert. Het is natuurlijk wel dat op moderne laptops standaard geen DVD/CD station meer aanwezig is. Hiervoor zijn handige externe DVD spelers in de handel die dit werk perfect uitvoeren.

Vragen of Hulp nodig?

Nog vragen of hulp nodig bij het maken van een CD of DVD in Windows? Dan kunt u altijd vrijblijvend bellen met de Windows Helpdesk. Onze werknemers helpen u graag weer verder.

4.7/5 - (12 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
Windows Helpdesk:

Bekijk reacties (34)

  • Wat eerder makkelijk was is nu een groot probleem. Hoe brand ik nog een dvd ? Dat moet toch mogelijk zijn met Windows DVD maker. Kan iemand mij helpen?

    • Even bellen Frans, het hoort namelijk te werken zoals het in de tutorial staat vermeld. Ga ik je helpen met het branden van de DVD.

  • Ik heb wat filmpjes op een dvd gebrand, maar die speelt niet af in mijn dvd-speler. Hoe kan dat? In Windows 7 was dit nooit een probleem!

  • windows media player sluit zichzelf steeds af en daardoor kan ik geen cd meer branden, voorheen werkte het wel.......... maar nu heb ik een of andere bug ofzo?

  • hey hey,

    Misschien een rare vraag. Om te branden met ondertiteling lukt dat ook op deze manier?

    Groetjes,

    Vincent

    • Je moet in het tabblad "beheren", in hetzelfde venster op "opslaan op schijf voltooien" drukken en dan gaat hij het echt branden.

          • Hoi Ronald, kijk dat is nou mekaar helpen en dat is ook waarvoor we het doen. Volgens mij mag ik je wel bedanken namens Sandra. :) Mega bedankt voor je berichtje.

  • Niwue PC gekocht, CD branden met windows 10? Vergeet het maar, sluit een brander aan krijg ik als melding, hoezo? Ik heb toch een cd speler/brander in mijn pc zitten. Niks wat ik doe werkt, heel erg triest als je dringend een cdtje moet maken.

  • ik zie nergens hoe groot de dvd moet zijn. Op een dvd van 4,5 GB lukt het niet. Zijn er grotere dvd's?

  • Dag,
    probeer in mediaplayer een cd r met muziek te branden.
    Dit lukt maar kan de cd niet op mijn cd speler afspelen, wel op mijn pc.

    Hoe komt dit.
    Doe ik iets verkeerd

  • bij mij vraagt mijn pc niet hoe ik wil branden,hij kopieert enkel naar mijn dvd maar branden doet hij helaas niet.

  • Beste,
    Sedert de upgrade naar windows 10 ondervind ik een paar (grote) problemen met men pc:
    Ondanks tal van wijzigingen blijkt mijn cd verdwenen en sluit de pc alleen af door in de algemene schakelaar in te drukken

    • Hoi Gaspard, Wij zouden er naar kunnen kijken waarschijnlijk is het probleem met de cd/dvd zo op te lossen door een aanpassing in het register, en de aan en uit knop hetzelfde verhaal.