X

Email overzetten naar een nieuwe computer

Email overzetten naar een nieuwe of andere computer. Hoe gaat dat eigenlijk is zijn werk? Hoe moet dat? Als u een andere computer koopt of een nieuw mailprogramma gaat gebruiken is het handig als u weet hoe u de mail overzet. Dat kan van Outlook naar Thunderbird of Incredimail naar Windows Mail en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat vaker voorkomt is dat er op de oude Windows 7 computer Windows Live Mail wordt gebruikt en u nu het Windows 10 Mail programma wilt gaan gebruiken op uw nieuwe computer. Of een andere mogelijkheid is: U heeft een nieuwe provider en u wilt u uw opgeslagen email berichten en contactpersonen graag overzetten naar uw nieuwe mailprogramma. Hoe u dit doet leest u in deze tutorial .

Geschatte leestijd: 12 minuten

Oude emails naar nieuwe computer overzetten

Het eerste scenario dat we bekijken is dat van de nieuwe computer. Of een pc waarop u een compleet schone (her)installatie van het besturingssysteem wilt uitvoeren.

In dit artikel hebben we het specifiek over de email. Het volgende artikel heeft waarschijnlijk ook waardevolle inhoud voor u: Waar moet u aan denken bij een herinstallatie.

Hoe u hier de mail-verhuizing aanpakt, hangt vooral af van het email programma wat u gebruikt. Gaat het om een online dienst als Outlook.com of Gmail, dan hoeft u in principe niets te doen. Gebruikt u echter een desktop e-mailprogramma zoals Outlook, Thunderbird of Windows Live Mail. Dan moet u wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Behalve wellicht wanneer u een IMAP-mailaccount gebruikt (en u geen berichten naar een lokale map hebt verplaatst). Immers, bij IMAP blijven uw berichten ook op de servers bewaard. Gebruikt u nog steeds Windows Live Mail, dan is ons advies om uw mail te verplaatsen naar een veilig mailprogramma zoals Mozilla Thunderbird, dit lijkt in uiterlijk veel op Windows Live mail is ook gratis en is een van de fijnste mailprogramma’s om mee te werken.

Outlook in het Officepakket

Een Office pakket kopen. Heeft u een nieuwe Windows 11 computer gekocht? Gefeliciteerd! Dan wilt u nu graag uw mail overzetten,  maar welk programma moet u nu gebruiken om te mailen? Voorheen gebruikte u misschien wel Windows Live mail. Waar kan ik dit nu vinden op mijn nieuwe computer? Windows Live Mail wordt al geruime tijd niet meer ondersteund. U zult het dan ook niet terugvinden in Windows 11. In plaats daarvan is het programma Windows Mail gekomen. Een erg summier programma wat voor mails verzenden voldoet. Wilt u iets meer (agenda, meer instellingen etc.) en een duidelijker interface dan kunt u ook voor Thunderbird kiezen. Dit lijkt in uiterlijk veel op Windows Live Mail. Maar wat u ook kunt doen is een Office pakket kopen. Wij hebben momenteel een interessante aanbieding, een compleet Office pakket inclusief Outlook inclusief Word, Excel enz.

En dat ook nog eens voor de belachelijk goedkope prijs van 35 euro. U vindt de aanbieding hier: Office 2021 kopen In uiterlijk precies gelijk aan het Office 365 pakket, alleen geen maandelijks of jaarlijks terugkerend abonnement. U ontvangt na aankoop een mail met de downloadlink voor de software en uw persoonlijke activatiecode. Het overzetten van de mail en contactpersonen is dan eenvoudig. Mocht het u dan nog te ingewikkeld zijn, of u heeft er gewoon geen tijd voor dan zou u het ook door een medewerker van de Windows Helpdesk kunnen laten doen. Voor een klein bedrag helpen wij u dan niet alleen met het installeren van uw nieuwe Office pakket maar ook het overzetten van de mail voeren wij voor u uit. Dit kan direct door te bellen met ons helpdesknummer: 0900 33 0000 3 (90 ct p/m) Vanzelfsprekend is hulp op afstand natuurlijk ook mogelijk zonder de aanschaf van het officepakket.

Outlook: Automatisch backup maken van email

Blijft u echter hetzelfde e-mailprogramma gebruiken, dan heeft u genoeg aan een eenvoudige back-up van uw mailarchief. Voor Outlook kunt u terecht bij de gratis tool Safe PST BackupDit programma maakt standaard back-ups van alle pst-bestanden die aan uw Outlook-profiel gekoppeld zijn. Een beperkte selectie is ook mogelijk. In de gratis versie bent u echter beperkt tot één Outlook-profiel. Omdat het om een complete back-up gaat, worden naast e-mails ook contactpersonen, agenda’s en andere mappen mee gekopieerd. Een handige extra dus! Het inplannen van automatische incrementele backup is overigens ook mogelijk. Het pst-bestand kunt u naderhand eenvoudig in de nieuwe Outlook-installatie openen. Dit doet u via Bestand, Openen, Outlook- gegevensbestand openen.

Outlook: Handmatig email backup maken

Regelt u de mail backup liever handmatig, gebruik dan de exportfunctie in Outlook. Ga naar Bestand en kies Opties, Geavanceerd. Druk op de knop Exporteren en kies Naar een bestand exporteren, Outlook-gegevensbestand (.pst). Selecteer de gewenste map (al dan niet inclusief submappen) en bewaar het pst-bestand. Herhaal deze procedure eventueel voor andere mappen.

U kunt ook de helpdesk bellen met hulp bij het overzetten van uw email. Wij doen dan het werk voor u en zorgen dat alles netjes voor elkaar komt.

Email Thunderbird back-up

Email profiel Thunderbird auto back-up

Ook voor Thunderbird is er een gratis back-uptool: Moz- Backup . De werking is eenvoudig: u geeft aan van welk(e) profiel(en) u uit Thunderbird een back-up wilt maken, leg de doellocatie vast. Geef aan wat u precies wilt back-uppen (Emails, General settings Address Books, …) en klaar bent u. Een pluspunt is ook nog dat het programma eenvoudig om te zetten is naar Nederlands.

Een profiel naar een andere Thunderbird-installatie terugzetten gaat als volgt: Selecteer Restore a profile en geef juiste backup bestand en profiel aan.

Mededeling: Het programma Moz- Backup werkt in de meeste gevallen uitstekend. Maar aangezien de software al geruime tijd niet meer onderhouden wordt (2012). Willen wij er toch bij vermelden dat er mensen zijn die de software afraden omdat het mogelijk email bestanden zou kunnen beschadigen. Zelf hebben wij bij de helpdesk daar geen ervaring mee. Ook in Windows 10 functioneerde het programma om de mail over te zetten vanaf Windows 7 zonder problemen. Maar we wilden u er toch attent op maken zodat uzelf de beslissing kunt maken.

Handmatig email profiel overzetten Thunderbird

Het handmatig overzetten van het profiel is in Mozilla Thunderbird goed te doen, zoals u kunt zien in onderstaande video.

Nieuw email programma instellen

Wanneer u overgaat naar een ander e-mail programma (al dan niet op dezelfde computer) dan lukt het niet met automatische back-up software dan moet u echt handmatig aan de slag. U zult in elk geval alle gewenste e-mailaccounts aan uw nieuwe mailprogramma moeten toevoegen. Vervolgens komt het erop aan uw mails over te zetten. Dat kan normaliter via een tussenoplossing, in de vorm van een archiveringstool als (het gratis) Mail Store Home. Of in de vorm van een synchronisatietool via Gmail of Outlook.com zoals u verderop in het artikel kunt lezen.

Mails archiveren met Mailstore Home

MailStore Home

MailStore Home is een uitstekend programma om uw bestaande mails te archiveren. Dit archief laat zich vlot doorzoeken en u kunt het ook weer exporteren naar diverse formaten. Met als voordeel dat u het ook in andere email programma’s kunt ophalen. Dit maakt van MailStore Home meteen ook een handige migratietool voor o.a. het niet meer ondersteunde Windows Live Mail. U downloadt het op Mailstore.

Als voorbeeld gaan we er vanuit dat u met Thunderbird werkt en dat u op uw andere computer Outlook gaat gebruiken. Maar dit kunnen natuurlijk ook andere mail programma’s zijn.

MailStore Home gebruiken

In MailStore Home kiest u dan allereerst E-mails archiveren, waarna u bij E-mailclients Mozilla Thunderbird aangeeft (daarnaast treft u hier onder meer nog Microsoft Outlook, Windows (Live) Mail, SeaMonkey, eml- msg-bestanden en – via de knop Geavanceerd – Microsoft Exchange, Google Mail, imap- en pop3- postvak aan). Kies het gewenste profiel en druk op Volgende. Bepaal welke mappen en berichten u wilt meenemen en rond af met Beëindigen. MailStore Home creëert het gevraagde profiel en u start de archivering met een dubbelklik op de profielnaam.

Exporteren mail naar nieuw mail programma

Na afloop vindt u het archief terug in het linkervenster, onder Persoonlijk archief. Rechtsklik op het archief en kies Exporteren naar, Microsoft Outlook – andere mogelijkheden zijn hier onder meer Mozilla Thunderbird, imap-postvak, Exchangepostvak en Windows Mail. Selecteer het gewenste Outlookprofiel – in de betaalde Serverversie kunt u de mails ook direct naar een nieuw of bestaand Outlook pst-bestand exporteren. Na afloop vindt u de berichten terug in de mail map MailStore Export, van waaruit u ze eventueel naar andere mailmappen kunt verslepen.

IMAP Synchronisatie via Gmail

Een alternatieve methode is via IMAP synchronisatie, voor zover dat wordt ondersteund door uw e-mailapplicatie(s). Als voorbeeld gaan we mails overzetten van Outlook (op de ene machine) naar Thunderbird (op de andere machine), waarbij we de IMAP synchronisatie-functie van Gmail gebruiken. Het is dus een tweestapsproces: eerst kopiëren we de mails van Outlook naar Gmail, vervolgens van Gmail naar Thunderbird. U dient in elk geval IMAP in uw Gmail-account te activeren.

IMAP Synchronisatie via Gmail

Meld u aan bij Gmail, klik op het tandwielpictogram en kies Instellingen. Open het tabblad Doorsturen en POP/IMAP en vink de optie IMAP inschakelen aan. Bevestig met Wijzigingen opslaan.

Over naar Outlook dat u nu gaat configureren om uw Gmail-account via IMAP te benaderen, net zoals u zou doen wanneer u Outlook wilt gebruiken om uw Gmail berichten te lezen. Dit gaat als volgt.

Open het menu Bestand en kies Account toevoegen. Vul de gevraagde gegevens in, waaronder uw Gmail-adres en het bijhorende wachtwoord. Bevestig met Volgende. Als het goed is, heeft Outlook even later een nieuwe mail map met uw Gmail-adres als naam gecreëerd en downloadt Outlook meteen alle berichten die zich op dit moment in uw Gmail-account bevinden.

Email migreren naar nieuw mail programma

Nu kunt u dit kanaal echter ook in omgekeerde richting gebruiken. Wanneer u namelijk alle gewenste berichten naar (zelf gecreëerde submappen binnen) die Gmail-map versleept, zal Outlook die automatisch naar Gmail beginnen te uploaden. Ten slotte is Thunderbird aan de beurt. Dat gaat ongeveer net als bij Outlook. Druk even op de Alt-toets, open het menu Bestand en kies Nieuw, Bestaande e-mailaccount. Vul uw naam, Gmail-adres en bijhorende wachtwoord in en druk op Doorgaan. Laat IMAP aangevinkt en druk op Gereed. Meld u desgevraagd aan bij Gmail en druk op Toestaan om aan te geven dat Thunderbird uw Gmail-account mag benaderen. Even later wordt uw complete Gmail-archief opgehaald en in een aparte mail map ondergebracht. De migratie is een feit.

Synchronisatie via Outlook.com

Uw email overzetten is ook mogelijk met Outlook.com als tussenstation. Vanaf Outlook 2013 is dat wel wat lastiger aangezien die synchronisatie standaard via Exchange ActiveSync loopt en dat EAS-protocol ondersteunt het uploaden van mails vanuit een lokale mailbox (of
pst-bestand) niet. Het kan echter wel wanneer u Outlook.com als een IMAP/SMTP account aan Outlook toevoegt.

Outlook.com als een IMAP/SMTP account in Outlook

Outlook.com als imap_smtp account in Outlook

Start Outlook en kies Bestand, Account toevoegen. Vink Handmatige instelling of extra servertypen aan en druk op Volgende. Vink pop of IMAP aan, druk op Volgende en kies bij Type account voor imap. Bij de Server voor inkomende mail vult u imap-mail.outlook.com in en bij Server voor uitgaande e-mail vult u smtp-mail.outlook.com in. Zowel bij E-mailadres als bij Gebruikersnaam voorziet u uw Outlook.com-adres en u vult tevens het bijhorende wachtwoord in.

Vervolgens drukt u op de knop Meer instellingen en opent u het tabblad Server voor uitgaande e-mail, waar u een vinkje plaatst bij Voor de server voor mijn uitgaande e-mail (smtp) is verificatie vereist. Op het tabblad Geavanceerd vult u het volgende in: Inkomende e-mail (imap): 993, versleutelde verbinding (bovenste veld): SSL, versleutelde verbinding (onderste veld): TLS, Uitgaande e-mail (smtp): 587. Bevestig met OK en met Volgende. Even later voegt Outlook uw Outlook.com-map toe en u kunt berichten naar (submappen binnen) deze map verslepen.

Uw mail vanuit Outlook.com overzetten naar Thunderbird gaat makkelijk. U hoeft slechts uw Outlook.com-accountgegevens als een nieuwe account aan Thunderbird toe te voegen, op dezelfde wijze zoals we net met Gmail hebben gedaan.

Hulp bij het email overzetten

Ziet u het email overzetten niet zitten, is het misschien net even een stapje te ver, of loopt u tegen problemen aan. Dan kunt u nu direct een beroep doen op onze professionele helpdesk. Ieder heeft zo zijn expertise. Wij zorgen ervoor dat uw oude mail, contactpersonen en agenda netjes worden overgezet naar uw nieuwe computer. Gewoon even bellen en het probleem wordt met computerhulp op afstand snel voor u opgelost.

4.8/5 - (6 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
De Helpdesk:

Bekijk reacties (10)

  • Gebruik een desktop met windows 7 en Outlook als mailprogramma.Heb een nieuwe desktop ( acer) gekocht en moet het meeste overzetten van oude pc naar nieuwe pc, foto’s, video’s, e-mail etc. Wat is het beste om te doen.? Ben zelf niet erg handig wat dat betreft.Graag suggesties s.v.p.

    • Hoi Frans, Het beste is om te bellen dan helpen wij je stap voor stap met het overzetten van de mail, data enz.

    • Hoi Marisa,

      Inderdaad staat er niet standaard outlook op je computer. Wat ik zou doen in jou geval is Thunderbird installeren, dat is een beter programma dan Windows Mail wat standaard in W10 aanwezig is.

  • Oulook als mail beheerder backuppen niet direct noodtakelijk. Hoe gaat dat. Zoek eerst het bestand
    outlook.pst op. Copieer dat naar een aparte drive. Start nu outlook opnieuw op. Outlook maakt nu een nieuw pst bestand aan. Verwijder dat uit de root. Sluit outlook af. Ga naar het pst bestand op de aparte drive. Druk op het outlook.pst bestand. Outlook start op en vindt het bestand. Lukt dit niet,
    op Outlook, verwijder het automatisch nieuwe pst bestand. Dan ga je naar Openen. Verschijnt het veld
    nieuw pst bestand opene: Ja, Zoek daarna outlook.pst bestand dat op de aparte drive staat. Als het goed gaat kun je dan onder Persoonlijke mappen de mail in je orginele pst bestand openen.
    Zo je wilt kun je het outlook.pst bestand ook een andere naam geven voordat jet het bestand opent
    bv. MijnEmail.pst. Open dit zoals voorheen gezegd.
    Dit eigen outlook pst bestand kun je ook copieren naar een USB stick. Wanneer je nu een image maakt van je C drive, of windows opnieuw moet installeren, en dus Outlook opnieuw moet installeren,
    hoef je de procedure hierboven allen te herhalen en heb je je eigen mail weer terug.

    Hoe dat onder Mail van Windows 10 gaat, dat is een andere versie, weet ik niet, want ik vind geen
    bestanbd met specifieke extensie

  • hallo, ik heb een nieuwe computer aangeschaft en wil mn oude emails van mn oude Windows Live mail op mn oude computer overzetten naar mn nieuwe computer in Thunderbird.
    Ik heb inmiddels op beide apparaten MAILSTORE home geinstalleerd en op de oude computer een archief opgebouwd uit Windows Life mail.
    Nu is de vraag, hoe krijg ik dat archief van mn oude op mn nieuwe computer?

      • Ik deed precies hetzelfde als Bert: mailstore geïnstalleerd op beide toestellen, archief gemaakt van windows life mail en usb-stick bij de hand, maar dan ?
        Welke bestanden moet ik nu van op het oude toestel via de usb overbrengen op het nieuwe?
        Waar vind ik die bestanden op de oude computer en waar moet ik ze kopiëren op de nieuwe om ze dan te kunnen exporteren naar thunderbird?