Updates zelf controleren

Beveiligingslekken, verbeterde functies of totaal nieuwe versies: software updates kunnen verschillende doeleinden hebben. Maar vaak komen die update meldingen met enigszins agressieve – Update Nu – teksten tegelijk op het scherm, erg vervelend, zeker wanneer u de computer enkele dagen niet in gebruik heeft gehad. En wat is uw reactie? Inderdaad, u klikt ze weg. Met alle mogelijke gevolgen van dien, Dat moet anders. Door slim gebruikt te maken van de juiste instellingen en hulpprogramma’s om de updates zelf te controleren, voorziet u de computer van de laatste updates, zonder hier enige hinder van te ondervinden.

Update: vanaf versie 1903 de mei 2019 update is het mogelijk om updates uit te stellen

Herstelpunt maken

Herstelpunt makenVoordat u een update het werk laat doen, doet u er verstandig aan om een back-up te maken van Windows. Dat klinkt zwaarder dan het is, maar een herstelpunt van de optie Systeemherstel in Windows zorgt hier wel voor. Om een punt aan te maken, gaat u naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem. Kies aan de linkerkant Geavanceerde systeeminstellingen. In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u onder Beveiligingsinstellingen de knop Maken om een herstelpunt aan te maken. Typ een naam om het punt later eenvoudig terug te kunnen vinden en klik nogmaals op Maken. Vervolgens wordt dit punt aangemaakt, wat even kan duren. Mocht u op een later punt nu de systeemstaat van dat herstelpunt nodig hebben, dan kunt u terecht bij Alle programma’s / Bureau accessoires / Systeemwerkset. Het programma Systeemherstel kan Windows terugzetten. Omdat updates vaak zelf een punt aanmaken, is deze standaard geselecteerd. Kies daarom: Een ander herstelpunt selecteren en kies Volgende. Tik nu het door u ontworpen punt aan om te beginnen met systeemherstel.

Updates ordenen in Windows

Om te beginnen kijken we wat er in Windows zelf geconfigureerd kan worden om de updatestroom te organiseren. Ga via Start / Alle programma’s naar Windows Update, of in Windows 10 via rechtermuisknop op de startbutton en dan instellingen / bijwerken en beveiliging / zoeken naar updates. U ziet nu de actuele stand staan van beschikbare updates voor uw Windows computersysteem. Standaard zal het besturingssysteem alle belangrijke vernieuwingen zelf downloaden en installeren, maar dit is aan te passen. Klik aan de linkerzijde op instellingen wijzigen. U kunt hier bepalen hoe updates binnen gehaald moeten worden. Klik onder Belangrijke updates op de optie Naar updates zoeken, maar laat mij bepalen oÍ ik ze wil downloaden en installeren. Voortaan krijgt u een melding in het systeemvak dat er updates beschikbaar zijn. Pas wanneer u dat wilt, kunt u Windows Update starten.

Windows updates automatiseren

Dan moet u bij Updates automatisch installeren zijn. Kies vervolgens achter Nieuwe updates installeren een dag en tijdstip. Kies een slimme dag, bijvoorbeeld op een woensdagavond wanneer er een goede film op de tv is of wanneer u gaat sporten. De pc kan dan bij wijze van spreken alle 100 procent aan rekenkracht benutten om de updates bij te werken.

Meer updates in een keer

ln het instellingenscherm van Windows Update kunt u meer dan alleen de beveiligingspakketten binnenhalen. Als u een vinkje plaatst bij Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates, worden ook deze gedownload en geïnstalleerd op het door u gekozen tijdstip. Aanbevolen updates zijn vaak vernieuwingen voor drivers van hardware of overige Windows-gerelateerde zaken. Om meer zekerheid te hebben dat de updates voor alle gebruikersprofielen op de computer geïnstalleerd worden, kunt u ook Alle gebruikers toestaan updates op deze computer te installeren aanklikken. Ten slotte hebt u ook nog de mogelijkheid om softwarepakketten zoals Microsoft Office bij te laten werken. Een vinkje bij Updates voor Microsoft-producten ontvangen volstaat daarmee. Sla de wijzigingen op door op OK te klikken. U moet hiervoor wel administratierechten hebben. Deze rechten zijn standaard voor de hoofdgebruiker, maar kunt u eventueel nog toekennen aan andere gebruikers door op Start te  klikken en Accounts wijzigen te typen. Heeft u problemen met het installeren van Windows updates dan kunt u vrijblijvend bellen met onze helpdesk.

Voorkom automatisch herstarten

Een andere reden om de updates zelf controleren is dat Windows nog wel eens na update-installaties opnieuw wil opstarten. Soms komt dit slecht uit. ln de professionele versies van Windows XP en de Ultimate versies van Vista en Windows 7, 8 en Windows 10 zijn de herstarttijden eenvoudig aan te passen. Vanaf Windows Vista en tot en met Windows 10 navigeert u eerst naar het DoS-scherm, door op de startknop te klikken en CMD te typen. Druk Enter. Typ het volgende commando: net stop “windows update”. Nu wordt Windows Update op pauze gezet. Klik weer op de startknop en typ in Groepsbeleid. Klik in het linkervenster op Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update. Klik nu op Opnieuw opstarten uitstellen voor geplande installaties. ln het nieuw verschenen venster klikt u op lnschakelen en vult u onderaan het aantal minuten in, waarmee u aangeeft hoe lang Windows standaard moet wachten met herstarten nadat Windows Update voltooid is. Om preventief herstarten te voorkomen, kunt u ook Opnieuw opstarten uitschakelen weer opnieuw inschakelen via hetzelfde Groepsbeleidscherm.

Een ander manier is met het programma ShutdownGuard. Hiermee voorkomt u ook het automatisch opstarten. Na een korte installatie nestelt het programma zich in het systeemvak, waarna het elk programma tegenhoudt dat wil herstarten. Snel en makkelijk!

Windows en Office updaten

usb-stickAls u meerdere computers moet updaten, of oudere Windows machines wilt vernieuwen, dan is WSUS Offline Updater een handig programma. Hiermee kunt u van Windows Vista tot Windows 8.1 diverse Microsoft Office-pakketten updates downloaden en op een USB stick of externe harde schijf plaatsen. Download WSUS en kies rechts op de site de laatste versie. Pak het bestand uit en dubbelklik op UpdateGenerator.exe. installatie is niet nodig. De software werkt bijzonder eenvoudig. Kies welke versie van Windows of Office u wilt updaten. Dit gaat op de taal van het systeem, hoewel Windows met meerdere taalpakketten tegelijk werken. Kies bij Options wat u precies wilt downloaden. Denk hierbij aan Service Packs, maar ook aan het verversen van de databank van Windows Defender en zelfs van Microsoft Security Essentials. Desgewenst zijn alle pakketten als iso image in te pakken. Kies vervolgens bij USB Stick een map waar de updates opgeslagen dienen te worden. Zo zijn de updates altijd mee te nemen. Als u op Start klikt gaat het proces van start. Eenmaal klaar, kunt u de USB-stick in een computer stoppen, waarbij een automatisch update installatieproces verschijnt.

Mocht u nog vragen hebben of heeft u direct hulp nodig dan kunt u ook de helpdesk bellen. Voor meer informatie klikt u op de link.

5/5 - (5 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

3 gedachten over “Updates zelf controleren

  1. blankL. de Haan

    Kunt u mij aangeven hoe het komt dat na een update een groot gedeelte van mijn e-mailberichten in het Zweeds staan .Ook op de takenbalk staat bij het aantal ingekomen mails alles in de Zweedse taal.

  2. blankEvelina Ribbels

    iedereen heeft het over een politievirus maar veelal zie ik dat het op pc is maar ik heb een samsung tab en daar kan ik dus helaas geen veilige modus of zo uitvoeren hoe krijg ik dan de virus kwijt ik kan wel Firefox gebruiken maar niet internet explorer hoe los ik dat op??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.