Geen Internet? Traag? Dit kunt u doen:

Computer traag of geen Internet

Als uw netwerk of Internet problemen heeft dan kan best ingewikkeld zijn om precies uit te vinden wat nou de oorzaak is van deze problemen. Is het de Internet provider? Werkt de WiFi wel zoals het hoort. Is er een probleem met de router of de modem van uw provider? Of is er iets met het netwerk zelf aan de hand? Wat kan het zijn en hoe los ik dat op.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Herstarten van de computer

De eerste stap is uitzoeken of het maar één computer is die traag internet heeft en daardoor niet goed werkt. Hoe zit het met alle andere computers en apparaten die Internet gebruiken en die bij u In het netwerk zitten? Werken die nog wel? Als alle andere inwoners in het pand gewoon op het Internet kunnen dan weet u in ieder geval dat het aan uw eigen apparaat ligt. Probeer dan eerst eens de computer opnieuw te starten en controleer dan of dit het probleem oplost. Heeft dit het gewenste effect dan is de volgende stap het controleren en installeren van eventuele updates. De Internetstoring moet ergens vandaan komen en door nieuwe updates te installeren verkleint u de kans op herhaling.

Quality of Service (QoS)

Hebben alle gebruikers van het netwerk problemen met het Internet? Controleer dan of er personen in huis bezig zijn met een grote download zoals de installatie van een game of een andere grote download. Een moderne game kan vele gigabytes aan data in beslag nemen met als gevolg ernstig vertraagd Internet voor de overige gebruikers. In dit geval zou u afspraken kunnen maken over wanneer er grote bestanden kunnen worden gedownload. Is dit niet mogelijk dan zou u als uw modem / router daar over beschikt de Quality of Service (QoS) settings in kunnen stellen. Hiermee kunt u bepaald verkeer voorrang geven.

Voip verkeer slecht

Bijvoorbeeld VOIP verkeer tegenover een grote download. Dit zorgt ervoor dat uw VOIP gesprekken niet meer wegvallen. Of uw game meer stottert of wegvalt. U krijgt voorrang op het netwerk door de QoS in te stellen. Heeft uw modem router geen QoS? Dan zou u uw modem in bridge mode kunnen zetten en er een router achter kunnen plaatsen dit dit protocol wel heeft.

DNS Instellingen

Nog steeds geen internet? Of erg slecht Internet? Dan kan het ook zo zijn dat de DNS server hapert of er zelfs helemaal uit ligt. Dit is in het verleden nog wel eens gebeurt bij Ziggo. Deze DNS ( domain name server) van uw Internet provider vertaald uw invoer, bijvoorbeeld www.google.nl, naar het juiste IP adres wat bij deze website hoort. Is er een probleem met de DNS server, dan heeft u geen of slechte verbinding met het Internet. Wat u in zo’n geval kunt doen is uw lokale netwerk kaart naar een andere DNS server laten verwijzen. Dit doet u als volgt:

Benodigde tijd: 4 minuten

DNS instellingen aanpassen

 1. Klik rechtermuisknop op startknop windows Start -> Netwerkverbindingen -> Adapteropties wijzigen

 2. Klik met de rechtermuisknop op de verbinding die u gebruikt

 3. Klik op Eigenschappen

 4. Selecteer Internet Protocol Version 4 (TCP/IPV4);

 5. Klik op Eigenschappen

 6. Selecteer ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’;

 7. Vul in: 8.8.8.8 in bij Voorkeurs-DNS server en 8.8.4.4 bij Alternatieve DNS server

 8. Klik op OK.

 9. Klik rechtermuisknop op Start -> Windows Powershell (Admin)

 10. Kopieer met de rechtermuisknop: ipconfig /flushdns

 11. Klik met de rechtermuisknop in het geopende Windows Powershell (Admin)

 12. Druk op enter en sluit het scherm

Hulp bij computerproblemen

Heeft u vragen of hulp nodig bij verbindings- of andere computerproblemen? Wij helpen u weer in de juiste richting of lossen het probleem voor u op. U kunt bellen tussen 0.900 tot 23.55 met al uw vragen over computers of Windows. Meer informatie vindt u op de hoofdpagina van onze website.

5/5 - (1 stemmen)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.