Zo handel je bij telefonische oplichting

telefonische oplichting

telefonische oplichting

Er bereiken ons de laatste tijd weer berichten dat er oplichters actief zijn, die consumenten opbellen en zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Let op: het gaat hier in alle gevallen om zogenaamde phishing-aanvallen, waarbij criminelen privacygevoelige informatie proberen te stelen. Microsoft zal zelf nooit ongevraagd bellen naar consumenten. Ben jij op een dergelijke manier benaderd? Neem dan direct maatregelen.

Cybercriminelen zijn er in alle soorten en maten. Soms doen ze zich per e-mail voor als Nigeriaanse prinsen die ergens een vermogen moeten stallen. En soms zijn het dus zogenaamde medewerkers van Microsoft (met Indisch accent) die telefonisch contact zoeken. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze in alle gevallen op het volgende uit zijn:

 • Ze willen je schadelijke software op je computer laten installeren. Bijvoorbeeld om je wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.
 • Ze willen dat je ze toegang geeft tot je computer, zodat ze mee kunnen kijken en zelf privacygevoelige gegevens stelen.
 • Ze willen je een valse transactie met je creditcardgegevens laten doen of geld ontfutselen.
 • Ze willen je naar frauduleuze websites lokken, om je daar privacygevoelige informatie in te laten voeren, die ze vervolgens kunnen gebruiken.

Telefonische phishing herkennen

Wij van de Windows Helpdesk of de Microsoft helpdeskservice zal je nooit telefonisch benaderen om je te helpen bij het oplossen van een computerprobleem of om te vragen naar wachtwoorden of beveiligingsinstellingen. Bij telefonische verkoop van Microsoft producten of diensten word je alleen gebeld als je je contactgegevens hebt achtergelaten en ons toestemming hebt gegeven om je te bellen. Dus: als iemand je ongevraagd belt en zich voordoet als medewerker van Microsoft die bij jou een probleem heeft vastgesteld, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een oplichter.

Handelen bij telefonische poging tot phishing

Word je als consument ongevraagd telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft? Noteer het telefoonnummer waarmee je werd benaderd, hang op en doe een melding bij de politie of in ieder geval de Fraude Helpdesk.

Door pogingen tot phishing bij de politie te melden, help je opsporingsdiensten en politie een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Ook helpt het doen van een melding natuurlijk bij het aanpakken van deze oplichtingspraktijken door de politie.

De Microsoft helpdeskservice zal je nooit telefonisch benaderen om je te helpen bij het oplossen van een computerprobleem

Als het kwaad al geschied is

Werd je telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft, en heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geïnstalleerd of phishers toegang hebt gegeven tot je computer? Neem dan direct de volgende maatregelen:

 • Wijzig het wachtwoord van je computer.
 • Doe hetzelfde voor je e-mailaccount, je inloggegevens voor financiële zaken als internetbankieren en creditcards en andere (online) accounts als social media. Bij voorkeur vanaf een andere computer.
 • Download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software.
 • Heb je WIndows 7 en geen virusscanner installeer dan het eveneens gratis programma Microsoft Security Essentials om je te beschermen tegen mogelijke toekomstige infecties.
 • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij en doe aangifte bij de politie.
 • Bel bij twijfel de Windows Helpdesk voor eventuele vragen of om uw computer te laten controleren.

Samen tegen phishing

Microsoft werkt samen met Nederlandse platformen, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum en het Digivaardig & Digiveilig-initiatief, om phishingpraktijken tegen te gaan. Want hoewel het misschien een illusie is om phishing op korte termijn helemaal te verbannen. We kunnen we het de oplichters samen in ieder geval wel zo moeilijk mogelijk maken.

Blijf daarom altijd alert op phishing, via welk medium dan ook. Geef nooit persoonlijke gegevens af en meld pogingen tot oplichting altijd bij de politie! Meer informatie over helpdesk fraude vindt u ook op de site van de Politie

5/5 - (3 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

19 gedachten over “Zo handel je bij telefonische oplichting

 1. blankH. van Dijk

  Ook nu weer wordt er volop gebeld door de oplichters. Wat ik zelf heel leuk vindt om te doen is met een luchthoorn in de telefoon te toeteren. De “medewerker” aan de andere kant zal vermoedelijk doof zijn en je bent in ieder geval de rest van de dag van de vervelende telefoontjes af. Dat die zogenaamde medewerker dan doof is, is niet mijn probleem. Moet ie maar geen crimineel worden en eerlijk werk doen. Ik vraag er niet om door hem te worden gebeld. Dus luchthoorn door microfoon laten toeteren helpt. Ongetwijfeld gaan ze weer bellen, voor dat doel staat de luchthoorn hier klaar.

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Hahaha fantastisch Hilbert, wat een goed idee. Ik zie het helemaal voor me. Reken maar dat je dat voelt in je oor aan de andere kant. Dit is tcoh wel de meest aparte die ik tot nu toe heb gehoord. Bedankt voor het delen!

 2. blankJH

  Zojuist ook gebeld door een man met raar engels accent; ik heb de telefoon op tafel neergelegd en dus niet verbroken. Ik ben niet in gesprek gegaan; kost hen tijd en mogelijk telefoonkosten……

 3. blankRené

  Ook net gebeld door een Microsoft medewerker met bericht dat ik een probleem heb met computer.
  Gevraagd naar mijn computer ID en meneer roept een serie van getallen en letters op.
  Vervolgens geef ik aan dat ik een Apple heb en vraagt vervolgens doodleuk om Safari op te starten om een website te benaderen. Daarna maar opgehangen………..
  Telefoon nr 045-7387283

   1. blankRemco

    wij hebben al een paar dagen om de 10 minuten een belletje uit India of zo gek wordt je ervan
    een aantal nummers :

    +3229675622
    +3229091399
    +3220558838
    +3222825926

    enz
    enz
    enz

    doe hier wat aan !
    alvast bedankt ,

    remco

 4. blankSylvie

  Nou ik ben vorige week 4x (!) gebeld vanaf diverse nrs. Heb deze helaas niet genoteerd. Zal dit in de toekomst wel doen en doorgeven aan de Fraudehelpdesk.

 5. blankBrand

  al 2 dagen word ik benaderd door windowsoplichters. Natuurlijk ga ik nergens op in, maar ik wil het nummer doorgeven:072768967(vandaag)074039731

 6. blankMarlie

  Zojuist gebeld met fraudehelpdesk.nl. Ook zij willen heel graag de telefoonnummers hebben waarmee die oplichters bellen. Deze telefoonnummers worden ook door de politie gezien.
  Dit in de hoop dat ze ooit weer een bende kunnen traceren en oppakken.

  Het telefoonnummer waarmee ze mij vandaag belden:
  0017660339948

  Zodra ik hoor wie het is………leg ik gewoon de hoorn neer.
  Stelletje oplichters ! Kan hier zo boos om worden, temeer als ik het bericht lees dat er iemand voor 30.000 euro is opgelicht.
  Laat die misselijkmakende mensen een baan zoeken, en hun geld eerlijk verdienen, zoals alle eerlijke mensen !

 7. blankAnita Visser

  Goedenmiddag, ik werd net ook gebeld, mijn computer is in gevaar en hij doet het dadelijk niet meer, huh ja, iedere gek kan bellen en zeggen dat hij van microsoft is, gewoon zeggen ik vertrouw je niet, ik zoek zelf wel weer contact met microsoft om te vragen wat hier waar van is. Heel netjes werd mij een link toegewezen om een melding te maken van het telefoontje, maar ik zie niet echt waar ik moet zijn dus doe ik het maar zo. Ik was mij er niet van bewust dat dit allang speelde en misschien zou MS een soort van nieuwsbrief uit moeten brengen om dit probleem te melden en vertellen hoe het in zijn werk gaat. Ik denk daar zijn al heel veel mensen mee geholpen. Dat zinnetje van An Deman onthoud ik, want ik wordt nu vast en zeker vaker gebeld.

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Anita, dat is de juiste manier van handelen, Microsoft zal nooit opbellen, het is trouwens onmogelijk om te zien hoe het met jouw computer is gesteld. Maar zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen zijn er toch nog onwetende mensen die er toch intrappen. Er is de laatste jaren veel aandacht aan besteed door Microsoft zelf en ook door de nationale omroepen en programma’s zoals radar en opgelicht. In ieder geval bedankt voor je bericht en zoals je zelf ook al aangeeft hou er rekening mee dat je in de nabije toekomst nog wel vaker gebeld zal worden.

 8. blankM.Ritmeester

  Grappig…artikel over oplichting….zie net de mobiele rekening van mijn zoon met 37,80 aan belkosten voor 45 minuten bellen met de Windows helpdesk ivm een storing na een update.
  Helaas waren na 3 kwartier de oplossingen uitgeput en niets werkte…dus ook nog eens 45 minuten voor niets aan de telefoon….nou ja …voor niets?

  Als de kosten zo hoog zijn voor hulp van een helpdesk die niet kan helpen …dan vind ik dat eigenlijk ook oplichting hoor…

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Beste meneer Ritmeester, ik snap uw frustratie, maar dat neemt niet weg dat u nogal wat zegt. Gelukkig komt het niet vaak voor dat wij mensen niet kunnen helpen, maar het kan een enkele keer gebeuren natuurlijk. Ik weet zeker dat de werknemer er alles aan gedaan heeft om uw zoon te helpen, en dat kost helaas tijd. Dat het niet gelukt is betekent niet dat u zoon is opgelicht, maar dat de computer dusdanig beschadigd was dat het niet opgelost kon worden door onze helpdeskmedewerkers. Vaak is dan een herinstallatie de enige en snelste uitweg. En nogmaals ik snap uw frustratie maar de opmerking vind ik niet terecht.

 9. blankjakob

  Ik word regelmatig gebeld door mensen van “Microsoft” die in meer dan gebroken Engels mij benaderen en geld willen van mijn bankrekening om mijn Windows te updaten. Hoe ik ze ook schoffeer, uitscheld of dreig met het doorgeven van hun nummer aan de politie hier en daar (bij hen) het heeft geen enkel effect.
  Zojuist werd ik gebeld door een nummer uit Luxemburg met iemand die zo slecht Engels sprak dat je haast het idee dat een gorilla voorlas uit een tekstboek. Dit is het nummer +3525896521458

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Jakob, je erg vervelend, een van onze helpdeskmedewerkers had afgelopen week nog een klant die is opgelicht voor maar liefst 30.000 euro. In ieder geval bedankt voor het telefoonnummer. Wie weet heeft iemand er wat aan aan de toekomst om zekerheid te krijgen dat het echt niet Microsoft is die belt. Microsoft zal je nooit bellen voor de reden die zei aandragen. Sterker nog, ze zullen nooit bellen. In ieder geval niet zonder jouw expliciete toestemming.

 10. blankAn Deman

  Dag allemaal, ik word minstens 1x per maand op mijn vaste telefoon gebeld door mensen met een sterk indiaas of pakistaans accent die dan zeggen: Hello I’m calling frrom yourr Micrrosoft Office and therre’s a terrrrible prrroblem with yourr computerr … en dan roep ik heel hard: “No you’re not, you are a thief and a liar and you wil burn in hell!!” Dan blijft het even heel stil en dan hangen ze snel op.
  Maar goed idee om die nummers door te geven, hoewel, het is nooit hetzelfde telefoonnummer.
  An.

  1. blankWindows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Anja, haha goede oplossing. Excusus dat ik lach maar ik zie het helemaal voor mij. Het is inderdaad zo dat ze momenteel met ontzettend veel diverse nummers bellen. Maar het is zo ingewikkeld om dit tegen te houden zoniet onmogelijk dus we moeten ergens beginnen.

 11. blankMischa de Haan

  Hallo windows, ik zit al een tijdje met het probleem dat ik Verkenner niet kan openen, ik heb virus scan’s gedaan en heb er wel virussen uit kunnen halen maar heb niet iets gevonden waarmee ik verkenner weer zou kunnen openen.

  Groetjes, Mischa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.