Zo handel je bij telefonische oplichting

telefonische oplichting

telefonische oplichting

Er bereiken ons de laatste tijd weer berichten dat er oplichters actief zijn, die consumenten opbellen en zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Let op: het gaat hier in alle gevallen om zogenaamde phishing-aanvallen, waarbij criminelen privacygevoelige informatie proberen te stelen. Microsoft zal zelf nooit ongevraagd bellen naar consumenten. Ben jij op een dergelijke manier benaderd? Neem dan direct maatregelen.

Cybercriminelen zijn er in alle soorten en maten. Soms doen ze zich per e-mail voor als Nigeriaanse prinsen die ergens een vermogen moeten stallen. En soms zijn het dus zogenaamde medewerkers van Microsoft (met Indisch accent) die telefonisch contact zoeken. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze in alle gevallen op het volgende uit zijn:

 • Ze willen je schadelijke software op je computer laten installeren. Bijvoorbeeld om je wachtwoorden voor internetbankieren te stelen.
 • Ze willen dat je ze toegang geeft tot je computer, zodat ze mee kunnen kijken en zelf privacygevoelige gegevens stelen.
 • Ze willen je een valse transactie met je creditcardgegevens laten doen of geld ontfutselen.
 • Ze willen je naar frauduleuze websites lokken, om je daar privacygevoelige informatie in te laten voeren, die ze vervolgens kunnen gebruiken.

Telefonische phishing herkennen

De Microsoft helpdeskservice zal je nooit telefonisch benaderen om je te helpen bij het oplossen van een computerprobleem of om te vragen naar wachtwoorden of beveiligingsinstellingen. Bij telefonische verkoop van Microsoft producten of diensten word je alleen gebeld als je je contactgegevens hebt achtergelaten en ons toestemming hebt gegeven om je te bellen. Dus: als iemand je ongevraagd belt en zich voordoet als medewerker van Microsoft die bij jou een probleem heeft vastgesteld, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een oplichter.

Handelen bij telefonische poging tot phishing

Word je als consument ongevraagd telefonisch benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft? Noteer het telefoonnummer waarmee je werd benaderd, hang op en doe een melding bij de politie of in ieder geval de Fraude Helpdesk.

Door pogingen tot phishing bij de politie te melden, help je opsporingsdiensten en politie een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem. Ook helpt het doen van een melding natuurlijk bij het aanpakken van deze oplichtingspraktijken door de politie.

De Microsoft helpdeskservice zal je nooit telefonisch benaderen om je te helpen bij het oplossen van een computerprobleem

Als het kwaad al geschied is

Werd je telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft, en heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geïnstalleerd of phishers toegang hebt gegeven tot je computer? Neem dan direct de volgende maatregelen:

 • Wijzig het wachtwoord van je computer.
 • Doe hetzelfde voor je e-mailaccount, je inloggegevens voor financiële zaken als internetbankieren en creditcards en andere (online) accounts als social media. Bij voorkeur vanaf een andere computer.
 • Download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software.
 • Heb je WIndows 7 en geen virusscanner installeer dan het eveneens gratis programma Microsoft Security Essentials om je te beschermen tegen mogelijke toekomstige infecties.
 • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij en doe een melding of aangifte bij de politie.
 • Bel bij twijfel de Windows Helpdesk om uw computer te laten controleren.

Samen tegen phishing

Microsoft werkt samen met Nederlandse platformen, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum en het Digivaardig & Digiveilig-initiatief, om phishingpraktijken tegen te gaan. Want hoewel het misschien een illusie is om phishing op korte termijn helemaal te verbannen. We kunnen we het de oplichters samen in ieder geval wel zo moeilijk mogelijk maken.

Blijf daarom altijd alert op phishing, via welk medium dan ook. Geef nooit persoonlijke gegevens af en meld pogingen tot oplichting altijd bij de politie!

bron: Microsoft Blog

6 gedachten over “Zo handel je bij telefonische oplichting

 1. jakob

  Ik word regelmatig gebeld door mensen van “Microsoft” die in meer dan gebroken Engels mij benaderen en geld willen van mijn bankrekening om mijn Windows te updaten. Hoe ik ze ook schoffeer, uitscheld of dreig met het doorgeven van hun nummer aan de politie hier en daar (bij hen) het heeft geen enkel effect.
  Zojuist werd ik gebeld door een nummer uit Luxemburg met iemand die zo slecht Engels sprak dat je haast het idee dat een gorilla voorlas uit een tekstboek. Dit is het nummer +3525896521458

  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Jakob, je erg vervelend, een van onze helpdeskmedewerkers had afgelopen week nog een klant die is opgelicht voor maar liefst 30.000 euro. In ieder geval bedankt voor het telefoonnummer. Wie weet heeft iemand er wat aan aan de toekomst om zekerheid te krijgen dat het echt niet Microsoft is die belt. Microsoft zal je nooit bellen voor de reden die zei aandragen. Sterker nog, ze zullen nooit bellen. In ieder geval niet zonder jouw expliciete toestemming.

 2. An Deman

  Dag allemaal, ik word minstens 1x per maand op mijn vaste telefoon gebeld door mensen met een sterk indiaas of pakistaans accent die dan zeggen: Hello I’m calling frrom yourr Micrrosoft Office and therre’s a terrrrible prrroblem with yourr computerr … en dan roep ik heel hard: “No you’re not, you are a thief and a liar and you wil burn in hell!!” Dan blijft het even heel stil en dan hangen ze snel op.
  Maar goed idee om die nummers door te geven, hoewel, het is nooit hetzelfde telefoonnummer.
  An.

  1. Windows Helpdesk Bericht auteur

   Hoi Anja, haha goede oplossing. Excusus dat ik lach maar ik zie het helemaal voor mij. Het is inderdaad zo dat ze momenteel met ontzettend veel diverse nummers bellen. Maar het is zo ingewikkeld om dit tegen te houden zoniet onmogelijk dus we moeten ergens beginnen.

 3. Mischa de Haan

  Hallo windows, ik zit al een tijdje met het probleem dat ik Verkenner niet kan openen, ik heb virus scan’s gedaan en heb er wel virussen uit kunnen halen maar heb niet iets gevonden waarmee ik verkenner weer zou kunnen openen.

  Groetjes, Mischa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *