Windows 11 downloaden

Windows 11, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft dat in juni 2021 werd aangekondigd, was al langere tijd beschikbaar voor de Windows Insiders. Maar vanaf vandaag, 5 oktober 2021, kunnen u en ik Windows 11 ook gewoon downloaden.

Dit betekent echter niet dat Windows 11 nu direct beschikbaar is via Windows Update. Microsoft heeft geleerd van fouten uit het verleden en rolt het besturingssysteem geleidelijk uit naar de gebruikers. In de praktijk betekent dat het toch nog een aantal maanden zou kunnen duren voordat uw computer aan de beurt is voor de Upgrade naar Windows 11. Uw computer moet dan vanzelfsprekend wel voldoen aan de minimale hardwarevereisten.

Minimale systeemeisen upgrade naar Windows 11

  1. U heeft een Windows 10 licentie, heeft u geen licentie dan kunt u tijdelijk bij ons een extra goedkope licentie kopen voor Windows
  2. Op uw computer heeft u minimaal Windows 10 versie 2004 geinstalleerd. Dit controleert u als volgt: Rechtermuisknop op de Startbutton –> Systeem –> Apparaat specificaties
  3. Uw computer voldoet aan de apparaatspecificaties
  4. U heeft minimaal 9 GigaByte vrije ruimte op uw harde schijf

PCHealthcheck

Uw systeemeisen zouden goed moeten zijn maar toch is er toch nog een kans dat u niet in aanmerking komt. U computer moet namelijk over een CPU (processor) beschikken die de mogelijkheid heeft om UEFI Secure Boot en TPM te kunnen activeren. Dit is een veiligheidsmechanisme die tijdens het opstarten voorkomt dat er andere software onbedoeld kan worden geladen. Met de PCHealthcheck controleert snel of uw computer in aanmerking komt.

Direct Windows downloaden en installeren

Voldoet uw computer aan alle eisen, wilt u niet wachten en direct gebruik maken van Windows 11? Dan is er een oplossing. U kunt namelijk met behulp van de Windows Media Creation Tool, een officiële Windows 11 installatie USB of DVD maken. Een andere manier is om het ISO-bestand zelf te downloaden. U kunt dan na het downloaden van Windows 11 met behulp van bijvoorbeeld de software Rufus een installatie USB maken.

Met deze ISO-bestanden, de Media Creation Tool of de Windows 11 Installatie assistent. Kunt u Windows 10 upgraden naar de nieuwste Windows versie of een schone installatie van Windows 11 uitvoeren. U kunt hier Windows 11 installatie bestanden downloaden.

Op de Windows 11 installatie website ziet u drie opties:

Windows 11 Installatie assistent. Dit is een kleine tool om computers die voldoen aan de minimale hardwarevereisten te forceren. U moet zoals eerder al aangeven Windows 10 2004 of hoger geinstalleerd hebben op uw computer om bij te kunnen werken naar Windows 11 met behulp van de Installatie assistent. Het enige wat u hoeft te doen is het hulpprogramma downloaden, de algemene voorwaarden accepteren en uitvoeren. En Windows 11 zal automatisch worden geinstalleerd.

Windows 11-installatiemedia maken. Met andere woorden, de Media Creation Tool. Een bekend hulpprogramma waarmee ISO-bestanden zijn te downloaden, installatie media (USB of DVD) te maken om bestaande systemen te upgraden of een schone installatie uit te voeren.

Download Windows 11 Disk Image. Ten slotte kunt u met de Windows 11 ISO-bestanden rechtstreeks van de officiële website downloaden. In een notendop werkt deze optie op dezelfde manier als de Media Creation Tool, alleen met minder stappen.

Wachten tot Windows Update

Het advies van Microsoft en de Windows Helpdesk is om te wachten tot Windows 11 automatisch wordt aangeboden via Windows Update. Voor velen zal deze optie de veiligste route zijn. Ondanks het uitgebreide testen van Windows 11 wordt er ook aan het begin van een uitrol vaak toch nog fouten gevonden. Als reguliere gebruiker is het daarom beter om even af te wachten om frustratie te voorkomen. Denk sowieso altijd aan een goede backup van uw persoonlijke bestanden voordat u overgaat tot het installeren van Windows 11. Toch installeren? Heel veel succes! Bij vragen of problemen kunt u tijdens onze openingsuren altijd bellen met de helpdesk voor advies of computerhulp op afstand.

Rate this post

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.