Windows 10 updates na 2025

Windows 10 updates na 2025 verlengd

Windows 10 heeft zoals alle software een officiele einddatum, ook wel bekend onder de afkorting EOS van End Of Service. Op 24-10-2025 stopt de support en krijgt Windows 10, geen updates meer. De computer blijft wel gewoon werken maar er kunnen vanaf die datum geen veiligheidsupdates meer gedownload worden. Of… toch wel?

Windows 10 en de zakelijke markt

Zoals het er nu op lijkt, blijft het vanaf 24 oktober 2025 toch mogelijk om een computer met Windows 10 daarop ge├»nstalleerd veilig te kunnen blijven gebruiken. Dat is goed nieuws voor de miljoenen fans wereldwijd die het extreem populaire Windows 10, ook op de oudere computer, als hun primaire besturingssysteem gebruiken. Er zit echter nog wel een addertje onder het gras. Het “nieuwe” plan is dat er speciaal voor de zakelijke markt updates in abonnementsvorm komen. Hetzelfde zagen we bij Windows 7. Microsoft weet namelijk ook wel dat dat het stoppen met veiligheidsupdates bij Windows 10 geen optie is. Er zijn net zoals nu, ook over twee jaar nog teveel computers zijn die specifieke soft- of hardware draaien die niet compatible is met Windows 11.

Vervuiling

En een andere reden is dat het gewoon niet zo kan zijn dat in deze tijd van verstandig omgaan met grondstoffen en energie er 1 biljoen goede computers worden afgedankt. En dit terwijl deze computers eenvoudig Windows 11 aan zouden kunnen. Alleen door het recent ingoerde TPM, wat overgens als sinds 2005 bestaat, kunnen computers ouder dan vijf jaar problemen ondervinden met het installeren van WIndows 11.

Windows 10 kopen en 2025

Microsoft geeft het nog niet toe, maar in het volgende artikel wordt gesproken over het updaten van Windows 10 na oktober 2025. Tussen de regels door lijkt het ook in orde te komen voor de reguliere en niet zakelijke gebruiker. Hoe is nog een vraag, (betaald, gratis, kritieke updates meenemen in het geinstalleerde office pakket) maar om daar achter te komen hebben we nog bijna twee jaar de tijd. U kunt dus zonder problemen Windows 10 kopen en veilig blijven gebruiken op uw computer. En dat mag met een nieuwe of oudere computer. Ook na 2025.

Windows 10 USB kopen

Windows 10 als abonnement

Voor de zakelijke markt worden het dus zeker weer updates in een abonnementsvorm; Extended Security Updates afgekort (ESU), waarin de onderneming of organisatie updates krijgt tegen betaling. Het prijskaartje is nog niet duidelijk, het is tenslotte nog bijna twee jaar weg maar bij Windows 7 was het 25 dollar per computer per jaar. Deze manier van updaten is echter nog nooit gebruikt bij de niet zakelijke gebruiker. Maar zoals het er nu naar uitziet komt Microsoft daar nu echt niet onderuit. Op dit moment, begin 2024, is Windows 10 by far nog steeds het meest gebruikte besturingsysteem ter wereld en overtreft volgens Microsoft zelf maandelijks meer dan een biljoen actieve apparaten.

Windows 10 verlenging petititie

Er zijn diverse organisaties die begonnen zijn met het verzamelen van handtekeningen met de bedoeling deze als petitie te gaan aanbieden aan Microsoft. Dit is een van de manieren waarop organisaties en instanties druk proberen uit te oefenen. Er is namelijk nog teveel zakelijke software wat afhankelijk is van Windows 10. Maar ook om na 24 oktober 2025 de Windows 10 updates gratis te houden voor gebruikers zoals u en ik. En zoals het er nu naar uitziet komt Microsoft daar echt niet onderuit.

4.7/5 - (3 stemmen)
Deel met je vrienden ­čĹŹ
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.