Microsoft brengt de oude startknop niet terug

Microsoft brengt de oude startknop niet terug. De nieuwe startknop stuurt gebruikers naar het nieuwe menu dat met Windows 8 werd geïntroduceerd.

Dat maakt Antoine Leblond, vicepresident van Windows Program Management, bekend in de officiële Windows 8.1-aankondiging op het Microsoft-blog. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft bouwt verder op Windows 8, maar wil tegelijkertijd de meer traditionele pc- en laptop-gebruiker aanspreken die geen beschikking over een touchscreen heeft.

Door de startknop en de boot-to-desktop-functie, waarmee gebruikers direct in de desktop kunnen opstarten en het nieuwe Modern UI-menu kunnen overslaan, moeten meer traditionele functionaliteiten van Windows terugkomen.

Ook moet de nieuwe startknop voor een betere navigatie door Windows 8.1 zorgen. De startknop functioneert echter niet als de oude startknop van Windows 7 en lager en brengt je naar het nieuwe Modern UI-menu.

Personalisatie

Microsoft heeft in Windows 8.1 ook veel aandacht aan de personalisatie van het besturingssysteem besteed. Het vergrendelscherm laat in Windows 8.1 meer informatie, zoals een inkomend Skype-gesprek of een slideshow van foto’s die op de pc en via SkyDrive zijn opgeslagen, zien.

Het Modern UI-menu krijgt ook een grote update met invloeden van Windows Phone. Microsoft introduceert nieuwe live tiles, de geanimeerde en gekleurde blokken van de menu-interface, die net als het vergrendelscherm meer informatie tonen. Zo tonen de live tiles in Windows 8.1 de gehele agenda of meerdere weersverwachtingen, zoals te zien is op de screenshots.

 

WINDOWS 8.1

 

Apps

Windows 8.1-gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om de grootte van de app-vensters te kiezen. Als gebruikers op een link in een app als E-mail drukken, wordt het scherm automatisch in tweeën gedeeld. Bij het openen van een foto wordt het scherm 40/60 verdeeld, met meer ruimte voor de foto.

Daarnaast krijgen apps de optie om meerdere vensters naast elkaar te draaien. Dit is bijvoorbeeld handig bij het gebruik van twee verschillende browser-vensters.

Het aantal naast elkaar te zetten vensters wordt ook automatisch aan de schermresolutie aangepast. Een functie die voornamelijk bij laptops met hoge resolutieschermen van toepassing is.

Zoekfunctie

“De meest gewaagde verandering die we hebben doorgevoerd is de nieuwe zoekfunctie”, aldus Jensen Harris, directeur van het Windows User Experience Team. Microsoft beweert dat de zoekbalk de meest gebruikte functie van de nieuwe Charm-optiebalk is.

Harris: “De zoekbalk werkt nu voor bestanden, instellingen, informatie van apps en het web.” Door de nieuwe zoekbalk levert een opdracht meerdere resultaten in verschillende categorieën op. Dit noemt Microsoft een ‘search hero’. Voor de nieuwe zoekfunctie wordt grotendeels van Bing gebruikgemaakt.

SkyDrive

“Windows 8.1 wordt aangedreven voor de cloud en SkyDrive“, aldus Harris. De SkyDrive-synchronisatie is standaard in het nieuwe besturingssysteem ingebouwd en downloadt pas bestanden als de gebruiker deze wil openen.

Dit is een nieuwe manier van synchroniseren voor SkyDrive waarmee alleen de nodigde informatie wordt gedownload waarmee bestanden op de harde schijf verschijnen. Als een gebruiker een bestand wil openen, wordt het gehele bestand via SkyDrive gedownload.

Internet Explorer

Microsoft introduceert met Windows 8.1 ook het nieuwe Internet Explorer 11, met onder andere ongelimiteerde tabbladen en folders, en live tiles voor specifieke websites. Daarnaast synchroniseren de tabbladen van Internet Explorer 11 met toekomstige Windows Phone-toestellen en kunnen gebruikers interessante websites in de Charm-optiebalk opslaan.

Ook het virtuele toetsenbord krijgt een flinke update. Windows 8.1-gebruikers krijgen de mogelijkheid om over de spatiebalk te swipen tussen om van voorgestelde woorden te wisselen, en met een druk op de spatiebalk het woord te selecteren. Microsoft voegt nog enkele van deze vingerbewegingen aan het virtuele toetsenbord toe.

Instellingen

Het nieuwe instellingen-menu dat met Windows 8 werd geïntroduceerd, wordt met Windows 8.1 verder uitgebreid. “We denken dat één universeel menu de beste manier is om alle instellingen te beheren”, aldus Harris.

De alarmklok- en calculator-app zijn van een nieuw design voorzien, alsmede de Xbox Music-app die sneller muziek afspeelt. “Het afspelen van een nummer kan in Windows 8.1 met twee in plaats van zes muisklikken”, meldt Harris. Ook de apps Nieuws, Weer, Sport, Reizen en Kaarten krijgen een grote update.

Microsoft introduceert met Windows 8.1 de nieuwe apps Gezondheid en Eten & Drinken, die beide helpen om een gezonde levensstijl te volgen.

Beschikbaarheid

De preview-versie van Windows 8.1 wordt op 26 juni gepresenteerd, waarna de preview-versie van het nieuwe mobiele besturingssysteem voor geïnteresseerden snel te downloaden en installeren is.

bron: NU.nl

Rate this post
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.