Frequentie (Hz) beeldscherm aanpassen

frequentie windows aanpassen

U vindt uw Windows beeldscherm niet duidelijk of het leest op een of andere manier niet prettig? Dan kan het zijn dat de frequentie van uw beeldscherm niet goed staat ingesteld. Het kan namelijk zo maar zijn dat deze lager staat dan dat uw systeem aankan. Door de frequentie te verhogen wordt het beeld rustiger en zo duidelijker en dus prettiger om mee te werken.

Dynamic Refresh Rate in Windows laptops

De Dynamic Refresh Rate (DRR) of ook bekend als VRR is een functie in Windows 11 laptops die de verversingssnelheid van het scherm dynamisch aanpast, afhankelijk van wat je aan het doen bent. Dit betekent dat het systeem de verversingssnelheid van de monitor automatisch kan verlagen om energie te besparen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld naar statische inhoud kijkt, zoals bv. een tekstbestand. Op het moment dat het weer nodig is ook weer kan verhogen wanneer je bezig gaat met andere zaken die meer baat hebben bij een hogere verversingssnelheid, zoals scrollen, tekenen of gamen.

Vernieuwingsfrequentie (in Hz) aanpassen in Windows:

Stappen om de Vernieuwingsfrequentie of Verversingssnelheid aan te passen in Windows 10 en 11

 1. Open Instellingen:
  • Klik op de Start-knop of druk op de Windows-toets.
  • Selecteer Instellingen (het tandwielpictogram) of druk op Win + I om direct Instellingen te openen.
 2. Klik op Systeem in het linker menu
 3. Klik op Beeldscherm in het rechter systeemmenu.
 4. Klik op Geavanceerd Beeldscherm
 5. Een vernieuwingsfrequentie kiezen
  • Onder deze kop vind je rechts een dropdown-menu met de vernieuwingsfrequentie in Hz
  • Selecteer de gewenste vernieuwingsfrequentie uit de beschikbare opties.
 6. Wijzigingen toepassen:
  • Nadat je de gewenste verversingssnelheid hebt geselecteerd, wordt het scherm mogelijk kort zwart terwijl de instellingen worden toegepast.
  • Wilt u deze instellingen behouden? Bevestig de wijzigingen als je tevreden bent met het resultaat.

Om Dynamic Refresh Rate in te stellen, volg je deze stappen:

 1. Open de Instellingen:
  • Klik op de Startknop en selecteer Instellingen (of druk op de sneltoets Win + I).
 2. Ga naar Beeldscherminstellingen:
  • Ga naar Systeem > Beeldscherm.
 3. Geavanceerde beeldscherminstellingen:
  • Scroll naar beneden en klik op Geavanceerde beeldscherminstellingen.
 4. Vernieuwingsfrequentie aanpassen:
  • In het gedeelte “Vernieuwingsfrequentie ” kun je de beschikbare Vernieuwingsfrequenties in Hz zien en eventueel aanpassen.
  • Als je hardware en drivers Dynamic Refresh Rate ondersteunen (Windows 11 23H2), zie je een optie om de Dynamic Refresh Rate aan of uit te schakelen met een slider.
 5. Instellingen toepassen:
  • Nadat je de gewenste instelling hebt geselecteerd, klik je op Toepassen om de wijzigingen op te slaan.

Voordelen van Dynamic Refresh Rate

 1. Energie-efficiëntie: Door de verversingssnelheid te verlagen bij minder intensieve taken, wordt het energieverbruik verminderd, wat de batterijduur van laptops aanzielijk verlengd.
 2. Vloeiendere ervaring: Bij het uitvoeren van taken die profiteren van een hogere verversingssnelheid, zoals gamen of video’s bekijken, schakelt het scherm automatisch over naar een hogere verversingssnelheid, wat resulteert in een vloeiendere visuele ervaring.

Vereisten voor Dynamic Refresh Rate

 • Ondersteunde hardware: Niet alle schermen ondersteunen Dynamic Refresh Rate. Het vereist compatibele hardware, zoals een monitor of laptop met een scherm dat deze functie ondersteunt.
 • Grafische drivers: Zorg ervoor dat je grafische drivers up-to-date zijn, aangezien DRR afhankelijk is van de ondersteuning door de grafische kaart en de drivers.

Dynamic Refresh Rate is een geavanceerde functie die een meer responsieve en energiezuinige gebruikservaring biedt door de verversingssnelheid van je scherm automatisch aan te passen op basis van de huidige activiteit.

Controleren op Updates

Voor een goede werking van uw monitor of laptopbeeldscherm is het belangrijk dat uw systeem volledig up-to-date is zodat u zeker over de meest recente drivers beschikt:

 • Ga naar Instellingen > Update & beveiliging > Windows Update en controleer op updates om ervoor te zorgen dat je de nieuwste patches en driverupdates hebt geïnstalleerd.
 • U kunt eventueel ook nog controleren op de pagina van de fabrikant of er nog specifieke drivers beschikbaar zijn voor uw hardware.
5/5 - (2 stemmen)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.