Sjabloon maken in Microsoft Word.

Een Sjabloon maken in Word. Een handige en tijdbesparende functie waarover elke nieuwe versie van Word beschikt. Met het maken van een sjabloon kan je veel tijd besparen. Maar hoe werkt het dan? En wat is dat dan precies, een sjabloon?

Wat is een Word sjabloon?

Een Sjabloon (op zijn engels template) is de basis van een document die al voorzien is van structuur en een opmaak. Je hoeft dan alleen nog je eigen inhoud kunt toe te voegen.

Hoe kom je aan sjablonen?

Er zijn drie bronnen: In het officepakket zelf: de Microsoft-bibliotheek (online en offline) Sjablonen van derden (diverse websites) en degene die je zelf ontwerpt in Word.

Sjabloon van Microsoft

Ga via het tabblad Bestand naar Nieuw en typ je een of twee trefwoorden in het zoekvak, of je kiest een categorie eronder. Word zoekt ook in de bibliotheek met sjablonen die online staat. Zodra je een ontdekt dat je bevalt, selecteer je deze en klik je op Maken. Het sjabloon wordt geopend in het huidige Word-venster, waarna je zelf elementen kunt wijzigen en aanpassen.

Sjabloon van derden

Vind je in de duizenden sjablonen van Microsoft toch niet wat je zoekt, dan zijn er nog allerlei websites die gratis Word-sjablonen aanbieden. Hieronder heb ik er een aantal voor je bij elkaar gezocht.

De bovenstaande links bestaan voor het grootste gedeelte uit templates met engelstalige Word sjablonen. Maar deze kunt u natuurlijk zelf aanpassen naar Nederlands.

Eigen sjablonen

Je kunt van ieder Office document wat je zelf hebt gemaakt een sjabloon maken. Dat kan zijn in de Outlook, Word, Excel of powerpoint app. Bij gelijke documenten zoals bijvoorbeeld een factuur is dat veiliger maar vooral ook overzichtelijker. Denk dan aan dat je steeds met hetzelfde document begint en het telkens onder een andere naam bewaart. Je voorkomt tevens dat je het oorspronkelijke document per ongeluk overschrijft.

Word Sjabloon maken

Sjabloon opmaken en opslaan

Maak het document op waarvan je een sjabloon wilt maken en klik op
Bestand – Opslaan als – Computer – Bladeren. Bij Opslaan als kies je als optie Word-sjabloon (*.dotx). De opslaglocatie in Word zal dan automatisch verspringen naar de juiste map. Geef het ontwerp een nieuwe bestandsnaam, sla het op. Om het nadien te gebruiken, open je een nieuw Word-bestand. In het venster Nieuw zie je er een heleboel staan onder de tab Beschikbaar, maar als je op Persoonlijk klikt, zul je die van jezelf zien. Pik er een uit en er zal een nieuw document openen. Je kunt dit document bewerken, maar je werkt nooit in het oorspronkelijke bestand; dat blijft onveranderd en beschermd.

Doe het met je eigen stijl

Je eigen stijl zorgt er niet alleen voor dat je tekstopmaak een consistent en
professioneel uiterlijk krijgt, maar ze verhogen ook de snelheid en efficiëntie waarmee je dat doet. Is het sjabloon opgemaakt, dan kun je er een aantal automatische functies op loslaten en zo bijvoorbeeld een inhoudsopgave laten genereren. Selecteer het stukje tekst waaraan je een stijl wilt toekennen en selecteer in het tabblad Start de groep Stijlen. Je kunt op het pijltje naast het stijlvak klikken om meer opties te zien. Op die manier krijgen bijvoorbeeld de kopjes met de stijl Kop 1 een bepaalde opmaak, een subkopje wordt Kop 2 enzovoort.

Lettertype, de lettergrootte en kleur aanpassen

Het is natuurlijk mogelijk dat het lettertype, de lettergrootte en de kleur van deze sjabloon stijl je niet bevallen. Dat geeft niet, want als je met de rechtermuisknop op de naam van de stijl klikt in het tabblad Start, dan kun je deze stijl volledig aanpassen. De wijzigingen worden meteen doorgevoerd op alle tekst waarop je deze stijl hebt toegepast, zonder dat je die tekst nog hoeft te selecteren.

Standaardstijlsets gebruiken

Om de opmaak (stijlreeks) van de verschillende stijlen van je sjabloon aan te passen, kun je gebruikmaken van de verschillende standaardstijlsets in Word. Open het tabblad Ontwerpen en ga naar de groep Documentopmaak. Hier kun je de gewenste stijlset selecteren. Een stijlset bepaalt hoe de titel, kop 1, kop 2 enzovoort eruitziet. Ben je toch niet helemaal tevreden met de standaardstijlset die je hebt geselecteerd, dan is het mogelijk om zo’n set aan te passen. Je kunt het gebruikte kleurenpalet wijzigen, een ander lettertype selecteren en de alinea-afstand aanpassen. Ga hiervoor naar het tabblad Ontwerpen in de groep Documentopmaak, en gebruik daar de knoppen Kleuren, Lettertype, Alinea-afstand en Effecten, en kies Als standaard instellen.

Tot zover de uitleg

Tot zover de uitleg over het maken van een sjabloon in Word. Op zich scheelt het niet heel veel met het maken van de sjabloon in een een andere app van het Officepakket. Dus met behulp van deze tutorial zal dat dan ook zeker gaan lukken. Heeft u zelf nog vragen of misschien opmerkingen over dit onderwerp dan horen we dat graag terug. Dat kan natuurlijk ook een aanvulling zijn van iets wat wij zijn vergeten te vermelden. Alles wat handig is en misschien iemand kan helpen is welkom.

Computerhulp nodig? Even bellen.

Heeft u hulp nodig of vragen over andere onderwerpen dan een sjabloon weet dan dat u kunt bellen met het Windows helpdesknummer 0900 – 3300003 (90 ct p/m), Wij staan klaar om u te helpen.

5/5 - (2 stemmen)
Deel met je vrienden 👍
onpost_follow
Tweet
blank
Share
submit to reddit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.