X

Politievirus verwijderen

Politievirus

Politievirus verwijderen, mijn computer is besmet en ik kan mijn computer niet in, want hij staat op slot en lijkt vergrendeld!! De woorden van een klant, alweer meer dan vijf jaar geleden. Nu horen we deze woorden weer meerdere malen per dag, tenminste in periodes. In 2015 werdt de malware verspreid via de reclame servers van o.a. de Telegraaf.nl en nu.nl. Niet de geringste namen. En nu het is mei 2016, en het lijkt wel of het Politievirus weer enigszins in opkomst is. Wees verstandig en zorg voor de meest recentste updates. Zowel van Windows zelf als uw andere software die actief is op uw computer . Het politievirus is nog steeds actief…

update 15-5-2017: Het WannaCry en Adylkuzz virus terroriseren de wereld. De virussen maken misbruik van exploits die regelrecht van de NSA afkomstig zijn. De eerste versleuteld uw bestanden en vraagt losgeld. Het Adylkuzz virus merk je niks van, je geinfecteerde computer wordt gebruikt om Bitcoins te mijnen. Tot nu toe zeer lucratief al enkele honderden miljoenen zijn al buitgemaakt door de criminelen.

update 5-3-2017: Een andere variant van het Ransomware virus is het Cryptoware virus. Het virus zit verstopt in een email en is gekoppeld aan een bv. valse Ziggo, Telfort of KPN factuur. Of verstopt in een link op een malafide website. De laatste tijd slaat het om zich heen en maakt vele slachtoffers. Het vervelende aan dit virus is dat de bestanden van het slachtoffer versleuteld worden en er vaak geen oplossing bestaat.

Update 17-5-2016: De politie doet in internationaal verband nog steeds onderzoek naar het politievirus en de daders achter het virus. Vaak blijkt dat het om grotere groepen criminelen gaat die verblijven in het buitenland. De Nederlandse politie is de laatste tijd goed bezig en actief op het gebied van computerfraude.

Update 14-7-2015: In de eerste week van juli werden er al problemen met Adobe Flash geconstateerd en opgelost. Nu is het 10 juli 2015 en opnieuw worden er lekken gevonden, die malware op de computer installeren.

Update 08-04-2015: Opnieuw ernstig lek ontdekt. Deze Nuclear Exploit kit heeft het voorzien op Adobe Flash lek, Oracle Java and Microsoft Silverlight software die niet up to date is.

Update 30-10-2013: Het Openbaar Ministerie meldt: Nieuw computervirus schokt met kinderporno

Update 22-09-2013:  Het Openbaar Ministerie meldt dat er een arrestatie is verricht in verband met het politievirus.

Als u wilt kunt u flash tijdelijk uitschakelen maar beter is om te zorgen dat uw computer gezond is en over de meest recentste updates van zowel de hardware (videokaart, moederbord enz.) en als vooral de software (Windows, Words, eigenlijk alle programma’s op de computer) beschikt.

De politie heeft voor winkeliers een poster beschikbaar gesteld.

Ransomware

Het politievirus valt in de categorie ransomware. Het virus houdt als het ware de computer gegijzeld tot er een geldbedrag van 100 euro wordt betaalt via een geld betalen service. Meestal Ukash of Paysafe. Niet doen, als u toch betaald er gebeurd niets en u bent uw 100 euro kwijt. Ander voorbeelden van een ransomvirus is het

Het oudere “standaard” politievirus

Het politievirus met webcamafbeelding

Het pratende politievirus

Er zijn allerlei varianten van het politievirus. Een variant die steeds vaker voorkomt is het virus die tegen je begint te praten. Wat ons opviel is dat de spreker redelijk goed Nederlands spreekt. In het bekende tv programma Opsporing Verzocht werd op 3 september ruim aandacht besteedt aan dit Nederlands pratend politievirus.

Virusscanner

Hoe kan dat nou, ik heb een virusscanner en toch ben ik getroffen door dit virus?

Het politievirus komt hoogst waarschijnlijk op uw computer via een verouderde Java of Adobe flash update. Het virus ziet dat u niet beschikt over een meest recentste versie en doet zich voor als update. Het maakt niet aan wat u daarna aanklikt, al klikt u niet updaten aan. Op het moment dat u de OK button aanraakt activeert u het virus en is de computer vergrendeld. Er is ook een versie in omloop die op het moment van vergrendelen een afbeelding van u maakt met uw eigen webcam. Zodat u ook nog eens te zien bent op de vermelding die het politievirus daarna tentoonstelt. Een erg vreemde en angstige gewaarwording. Het kan ook zo zijn dat de malware automatisch actief wordt zodra u de computer opstart. Het zijn een paar voorbeelden van de geraffineerde manieren hoe het virus te werk kan gaan. Maakt eigenlijk ook niet uit hoe het is gebeurd veel belangrijker is hoe komt u van dat ellendige politievirus en die vergrendelde computer af?

Lees het op de volgende pagina:

4.5/5 - (8 stemmen)
Deel met je vrienden 👍

Pagina: 1 2

Windows Helpdesk:

Bekijk reacties (165)

  • Ik zit met hetzelfde probleem. Sinds gisteren het beruchte "politievirus" op mijn Samsung TAB 2 10.1.
    Heb al een aantal keren geprobeerd door met de aan/uit knop lang vasthouden en dan krijg ik een robot in beeld met een aantal opties. Dan laat ik de tablet weer resetten. Maar bij het inloggen heel even de apps in beeld en direct daarna weer die tekst in beeld waar ik mij gisteren een ongeluk van schrok. Ik las op Internet dat je op een andere PC allerlei applicaties kan downloaden op een USB-stick en die dan op de besmette tablet kan zetten. Maar deze tablet heeft geen ingang voor USB.

  • Hallo ik heb sinds kort het Interpol virus op mijn samsung note 2
    Telefoon doet niks meer alleen in veilige modus
    Hoe krijg ik dat virus eraf?
    Gr. Dave

  • politievirus ?? op laptop
    vanmorgen plots via internet explorer melding dat mijn laptop geblokkeerd is . Heb standaard een extra scherm aangesloten op mijn laptop waar ik gewoon google chrome via het bureaublad kon openen en deze functioneerde ook gewoon . waarna ik hitman pro een scan heb laten uitvoeren , deze heeft niks gevonden . kan ik er nu vanuit gaan dat het politievirus niet meer aanwezig is op mijn laptop ? Laptop op een gegeven moment uitgeschakeld en weer ingeschakeld en ook via internet explorer kom ik gewoon op internet .

  • misschien een kleine tip.Woonachtig in Spanje kreeg ik natuurlijk dat fijne politiebericht. Op internet gezocht alle mogelijke programma. Alles geprobeerd maar eenmaal naar een website en daar was het weer.Volgens de geleerden heb je dan een virus in je PC...Ten einde raad naar mijn internetprovider gebeld en hetzelfde verhaal (Virus), maar er was een slimme jongen die zei "even wachten". Heeft op afstand mijn wifi modem bekeken en er iets raars!!?? gevonden.
    Modem gereset op afstand en wat denk je; Nooit meer het politiebericht terug gezien.
    Misschien heb je er wat aan.

  • Ik kreeg het op mijn mobiel opeens in m'n beeld en toen ging het weg wat moet ik doen staat het nu op me mobiel?

  • Hoi Jan :)

    Heb ik het politievirus?

    Vandaag kreeg ik melding van het politievirus. Heb niets betaald en computer meteen afgesloten (dit kon dus nog, computer was niet helemaal geblokkeerd ofzo). Toen heb ik na wat googlen MalwareBytes' Anti-Malware gedwonload, en een scan uitgevoerd. De scan gaf 0 resultaten, er was niets gevonden. Betekent dit dat ik het virus niet heb?
    Ik durf nu ook absoluut niet meer te internetbankieren of iets, dus zou heel fijn zijn als ik wat meer duidelijkheid krijg.

    Alvast bedankt!

    • Hoi Maaike,
      Waarschijnlijk heb jij het "virus" gehad als webpagina. Het lijkt dan net of je het politievirus hebt maar er wordt een webpagina geladen zodat het lijkt of je computer het virus heeft. Even opnieuw opstarten en voor de zekerheid malwarebytes laten draaien. Je hebt het dus goed gedaan en je kunt je computer gewoon gebruiken voor Internet bankieren. Let er wel op dat je zorgt draagt voor je (windows) en programma updates en een goede virusscanner hebt. Een goed programma om je software te controleren is Secunia

  • Ik kreeg vd week een melding op mijn telefoon. 100eu paysafecard betaald. Balen!!!!! Ik heb nu zelf internet op orde gekregen. Hopen dat het virus weg blijft. Wat een ellende

    • Aaai John, wat zonde joh. Vanaf nu dan goed op je updates letten, zowel van je software als die van Windows zelf.

  • Heb het politievirus aangetroffen op mijn tablet waardoor de internettoegang is geblokkeerd. Hoe krijg ik dit weg ?

    • Tussen die blokkades door op het icoontje naast je internetbalk klikken. Dan kun je die tabbladen verwijderen en dus ook de blokkades

  • Hoi, Ik ben helaas ook getroffen door t virus zit nu op de laptop van buren want ik ben volledig geblokkeerd heb win 8.1 en weet t even niet meer. helaas moeten wij ons aanmelden met gebruikers dan bam gelijk wit groot beeld met t politie bericht opstarten via usb stick net hitmanpro lukt ook allemaal niet want zodra je gebruiker aanmeld komt de melding weer, wat nu te doen?? want t lijkt wel of t virus een mutatie heeft gehad qua moeilijkheidsgraad om te deinstaleren. Ik hoop snel de tip te vinden want t is ook nog onze bedrijfscomputer :-( oh ja we hebben mc affee uitgebreid pakket tegen virussen etc, maar toch niet goed genoeg blijkt nu

  • Is er ook een manier om het virus van een tablet af te krijgen? Ik heb al van alles geprobeerd, maar het wil me niet lukken.