Standaardprogramma’s in Windows 10

Programma standaard in een ander type programma openen. De kans is groot dat u meerdere programma’s op uw computer heeft om foto’s, video’s en andere bestanden te openen. Als u op een bestand dubbelklikt, wordt het geopend in het programma dat is ingesteld om dat specifiek type bestand te openen. Wat nu als u een bepaald bestandstype liever standaard in een ander programma wilt openen?

Een ander programma gebruiken

Windows 10 heeft verschillende manieren om standaardprogramma’s te wijzigen. Deze zijn te vinden via:

Start –> Instellingen, –> Apps –> Standaard-apps

Op deze instellingenpagina krijgt u al meteen voor een aantal veelgebruikte soorten bestanden te zien welk standaardprogramma staat ingesteld. Wanneer u op de naam van één van de weergegeven standaardprogramma’s klikt, verschijnt een lijstje waaruit u een ander standaardprogramma kunt kiezen. Zo worden afbeeldingen standaard geopend in de app Foto’s. Wijzigt u die, dan worden verschillende jpg, png en gif in het vervolg geopend in het andere programma dat u hebt gekozen. 

Standaard-apps per app instellen

Niet alle standaardprogramma’s kunt u op deze manier wijzigen. Zo worden pdf-bestanden standaard in Edge geopend. Wanneer u Acrobat Reader hebt geïnstalleerd en pdf-bestanden liever daarin bekijkt, kunt u dat aanpassen via de opties Standaard-apps per app instellen of via Standaard-apps per bestandstype kiezen. Laten we eerst Standaard-apps per app instellen bekijken. Als u hierop klikt, verschijnt een lijst met apps op uw computer. Klik hier op Acrobat Reader en vervolgens op de knop Beheren die dan verschijnt. U krijgt dan een lijst met alle soorten bestanden die door Acrobat Reader worden ondersteund. Achter .pdf staat (waarschijnlijk) Microsoft Edge. Klik hierop, waarna u Acrobat Reader kunt kiezen als standaardprogramma om pdf-bestanden te openen.

Standaardapps per bestandstype kiezen

De andere mogelijkheid, Standaardapps per bestandstype kiezen, werkt eigenlijk andersom. Via deze optie krijgt u eerst een lange lijst met alle bestandstypen die bij Windows bekend zijn, met bijbehorend standaardprogramma. Als u hier doorscrolt naar .pdf kunt u op soortgelijke manier Acrobat Reader selecteren. Het eindresultaat van beide methodes is hetzelfde, maar de lange lijst met bestandstypes is wat onoverzichtelijk. Eigenlijk is er nóg een manier om standaardprogramma’s te wijzigen. Daarover leest u meer in de volgende FAQtips. En uiteraard werkt dit ook voor andere programma’s en andere bestandstypen.

1 reactie op “Standaardprogramma’s in Windows 10”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button