Windows installeren vanaf usb stick

 Wanneer uw computer de mogelijkheid biedt om op te starten vanaf een usb stick, kan het handig zijn om via die manier Windows te installeren. Ook als uw computer niet beschikt over een dvd-drive – bijvoorbeeld bij een Netbook, Ultrabook of EEE pc van Asus – dan is het installeren met behulp van een USB flash disk een uitkomst.

Ook bij veel netbooks is het niet mogelijk om Windows te installeren vanaf een cd of dvd. De simpele reden is dat oudere netbooks niet beschikken over een dvd-speler. Daarom is het noodzakelijk om de Windows installatie uit te voeren vanaf een usb-stick.

Windows installeren vanaf usb stick

Bovendien gaat het installeren vanaf een usb stick ook vaak vele malen sneller. Ook voor computers met een DVD speler is windows installeren vanaf usb stick een uitkomst. Voor al om de manier waarop de laatste Windows versies worden geinstalleerd, een stuk eenvoudiger dan voorheen met bijvoorbeeld Windows XP het geval was. De installatiebestanden zijn compacter en er zijn minder instellingen of aanpassingen nodig om het Windows besturingssysteem vanaf een usb flash stick te installeren.

Benodigdheden Windows USB installatie

Voor een installatie van Windows vanaf een usb-stick zijn een aantal dingen nodig. Allereerst moet u beschikken over een usb-stick met minimaal 4GB vrije ruimte. Voor een paar centen heeft u tegenwoordig u al zo’n stick. Het tweede belangrijke punt is dat uw computer de mogelijkheid van het booten (opstarten) van usb ondersteunt. Nu zullen de meeste computers van minder dan 4 jaar oud die mogelijkheid wel bieden, maar voor de zekerheid kunt u dit nazoeken in de handleiding of de BIOS-instellingen. Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als ‘boot from usb‘, ‘boot other device‘ of een soortgelijke regel. Het derde – en eveneens belangrijke punt – is dat u beschikt over een installatie-dvd van Windows uw Windows Vista, 7 of 8.1 versie. De bestanden die zich hierop bevinden heeft u namelijk straks nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren.

Let op:
in deze tutorial leggen we u uit hoe u een bootable usb-stick maakt, maar de hier beschreven handelingen werken dus alleen onder Windows Vista of Windows 7 of Windows 8(.1). Als u Windows XP of een oudere Windows-versie gebruikt, kunnen een aantal van de handelingen niet worden uitgevoerd omdat die besturingssystemen dit niet ondersteunen. Gebruik dus Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 om via USB flash disk te installeren.

 

USB-stick-installatie-windows

Installeer Windows via een USB

Klaarmaken van de USB stick

Stappen:

Als eerste plaatst u een lege usb stick van minimaal 4 GB in de computer. Een stick van 2 GB is hiervoor niet geschikt, omdat de Windows 7-installatieschijf nét een tikkeltje groter is dan 2 GB. De bestanden passen dus niet op een 2 GB-stick, vandaar dat we kiezen voor een 4 GB-stick. Start nu in Windows Vista of 7 een opdrachtregel (command-prompt) via het start menu | programma’s | bureau-accessoires en Opdrachtprompt. Let erop dat u de opdrachtprompt uitvoert met Administrator-rechten.

Opdrachtprompt voor administrator openen

Windows 8 Opdrachtprompt voor administrator

In Windows 8.1 doet u dit door met de rechter muisknop links onderin de hoek te klikken en aansluitend op Opdrachtprompt (administrator) te klikken.

Command prompt Windows Vista en 7 opstarten

Command prompt Windows Vista en 7 opstarten

In Windows Vista en 7 klikt u met de rechter muisknop op het pictogram van Opdrachtprompt te klikken en te kiezen voor ‘Uitvoeren als Administrator’. Dit pictogram vindt u in het startmenu in de map systeemwerkset.

Administrator-rechten

U dient administrator-rechten te gebruiken, omdat we systeembeheerderstaken gaan uitvoeren op de computer. Zonder deze rechten kan het zijn dat een aantal opdrachten niet werken.

Als u bent beland op de dos-prompt, typt u de volgende opdracht in, gevolgd door een enter: DISKPART

Met diskpart start u het disk-partitieprogramma op. Dit programma gaan we gebruiken om de usb-stick geschikt te maken voor de Windows installatie-bestanden. Als u diskpart hebt ingevoerd, kan het zijn dat u onder Windows Vista de vraag krijgt of het commando mag worden uitgevoerd, deze bevestigt u met ‘ja’. In diskpart geeft u nu het commando LIST DISK , gevolgd door enter. U krijgt dan een scherm dat er uitziet als hieronder:

 

DISKPART-starten

DISKPART Windows 8.1 opstarten

In ons voorbeeld hebben we in de pc een harde schijf zitten van 100GB (Disk 0) en de usb-stick van 4GB (Disk 1).

Lees verder op de volgende pagina:

44 gedachten over “Windows installeren vanaf usb stick

 1. Evert

  LS, Ik heb de windowsinstallatie als een isobestand op mijn computer staan. Zou je mij willen zeggen hoe daar verder mee te gaan als het geheel naar de stick gekopieerd moet worden? Alvast dank voor je moeite.

  Evert Zwaan

  Reageren
  1. jeroendotinga

   beste evert,

   het is een wat late reactie maar je moet rechtermuisknop en dan klikken op “openen met….” dan kies je het bestand waar je al mappen mee opent. dan zie je alle mappen staan die je nodig hebt.

   mvg jeroen

   Reageren
   1. Evert Zwaan

    Hey Jeroen, tot zover wist ik het, maar ik vroeg me af of de stick dan ook bootable is of dat je daarvoor nog extra bewerkingen moet verrichten? Vriendelijke groet Evert Zwaan

    Reageren
 2. Master

  Beste,

  Volgens mij kan het eenvoudiger.
  Ik heb EASEUS PARTITION MASTER het werk laten doen.
  Het programma opstarten en de USB STICK geformatteerd en Primair gemaakt. Daarna de bestanden van de Windows installatie-dvd gekopieerd naar de USB-STICK en het werkt.
  Lijkt me een stuk makkelijker dan bovengenoemde uitleg. Met alle respect natuurlijk.

  Vriendelijke groet,

  Master

  Reageren
 3. Paul van Baak

  Heb alles naar behoren gedaan , USB is klaar alleen kan bootsector niet naar USB doorzetten met bootsect voor windows 7 , toegang geweigerd.
  Doe dit onder windows 8

  Reageren
 4. Paul van Baak

  Als admin kan ik nog de bootsector niet aanmaken met bootsect op de USB??? Update: Had geen admin bevoegdheid

  Reageren
 5. Wilco

  Hallo,
  Ik heb een dvd met 3 bestanden erop:
  Setup1.box
  Setup2.box
  Win7-P-Retail-nl-nl-x86
  hiermee lukt het niet want je hebt te weinig bestanden!
  enige tips?
  mvg, Wilco

  Reageren
 6. Marcel

  het kan vast allemaal veel makkelijker (zie andere commentaren) maar ik vond dit een perfecte heel duidelijke stap voor stap handleiding. Bedankt, en mijn complimenten!

  Reageren
 7. Pingback: Windows 8.1 verplichte update 1

 8. dyk

  Bedankt voor de tutorial, ben het helemaal eens met bovenstaande auteur, het zal allemaal best makkelijker kunnen maar op deze manier gaat het prima en je leert er (in mijn geval) ook nog iets van!!

  Reageren
 9. Ruud van Gaal

  Na het verlaten van DISKPART heb ik op m’n USB drive geen boot/ directory. Ook daarna vind ik bootsect niet (“wordt niet herkend”). Dit op Win7 64 bits. Enig idee?

  Reageren
 10. Benjamin

  Ik ben nu aangekomen bij de BOOT.EXE /NT60 stap, voorgaande stappen zorgden niet voor problemen, maar nu krijg de volgende melding in mijn opdrachtprompt:

  “This tool can only be run on systems booted using pc/at BIOS. This system was booted using EFI or some other firmware type.”

  Hoe ga ik verder vanaf hier?

  Dank,
  Benjamin

  Reageren
 11. Bart Aerts

  Mooie uitleg. Fijn dat ge bij elke stap wat meer uitleg geeft over wat er effectief gebeurt. Op deze manier ben je niet gewoon een zombie die wat stappen volgt.

  Reageren
 12. Geoffrey

  Ik heb de stap voor stap letterlijk uitgevoerd en ben zeer te spreken over de duidelijkheid van het hele verhaal. De screenshots zijn een makkelijk extraatje maar niet eens noodzakelijk.
  Heel hartelijk bedankt.
  Ga zo door.

  Reageren
 13. Martijn

  Bedankt voor de info!

  Tip voor degenen die zoals ik tegen het probleem aanlopen dat ze geen dvd speler in hun laptop hebben, en de files van de disc naar de USB willen kopiëren via een (bijv) xp computer:

  Kopiër via USB de x:/boot map van de ‘hulp’ pc met dvd naar de C: van je laptop. Doe alle stappen zoals beschreven met de laptop en selecteer ipv de dvd station (die je niet hebt) gewoon de C:. De boot wordt dan geladen en vervolgens kan je vanaf de andere pc de dvd files naar de USB kopiëren. Dit werkt voor mij.

  Reageren
 14. anice noya

  Ik heb alle stappen ook gedaan maar ik krijg nu het volgende bericht:
  PXE-M0F:Exiting PXE ROM “invalid partition table ”
  btw ik heb mijn harde schijf waarop XP staat geformateerd.

  Reageren
  1. Jan Talens Bericht auteur

   En jij bedankt voor je terugkoppeling is altijd fijn om te horen dat het werkt en mensen er wat aan hebben.

   Reageren
 15. Roel

  Bedankt voor de uitleg, heel duidelijk. Maar kan ik dit ook doen als ik windows 8.1 gedownload heb van de microsoft website, en dus geen dvd heb waar ik de boot bestanden van kan kopiëren? Bedankt!

  Reageren
 16. Pingback: Dual-boot configuratie, Windows naast elkaar installeren - Windows Helpdesk

 17. Pingback: Windows installeren - Windows Helpdesk

 18. Pingback: Updates zelf controleren - Windows Helpdesk

 19. Pingback: Bibliotheken Windows - Windows Helpdesk

 20. Emiel Verhagen

  Hartstikke bedankt mijn laptop werkt weer want ik had een oplossing nodig want mijn cd driver werkte niet meer BEDANKT!!

  Reageren

Geef een reactie